diumenge, 13 de febrer del 2011

Pràctica de comentari de text


 
Us deixe un text perquè feu pràctiques de les qüestions de comentari que entren en l'examen. Les revisarem a classe dimarts i divendres que ve. 


El primer sexe

Isabel-Clara Simó
Per a què serveixen els homes? No us penseu que això que dic és una provocació, una ofensa o una boutade, sinó una pregunta molt seriosa que es fan els biòlegs, que no acaben d'entendre les despeses energètiques que gasta la natura per tenir dos sexes, el superflu, que és masculí, i el fonamental, que és el femení.                                      

Tot això s'explica en un reportatge magnífic de Der Spiegel que reprodueix El Temps. La natura, en matèria sexual si més no, és força bèstia, i sovint tracta els mascles amb inusitada crueltat: més del vuitanta per cent de les espècies maten per amor, entre les quals els escorpins, els mosquits i sobretot les femelles devoradores de mascles, entre les quals destaquen les aranyes. La mort del mascle aranya després de copular és horrible, molt més que la de la moderada Mantis religiosa, tan famosa. I és que la natura no sap què fer amb els mascles un cop han prenyat les femelles. Estudiar la vida dels abellots, per exemple, és una lliçó depriment, que no us recomano als homes de caràcter malencònic. 

Però ara ja comencen a entendre la causa de la bifurcació sexual, car hi ha fermes teories sobre la selecció de l'espècie que aquesta facilita. Les femelles en general són molt selectives, per procrear els millors exemplars. Un cas extrem és el de la Uca fortipata, un tipus de cranc que fa un test molt minuciós entre els candidats a parella per tal de triar-ne el millor: revisen les coves dels mascles fins a trobar el més laboriós i net. Per aquest motiu, els biòlegs adverteixen de la necessitat que les femelles humanes practiquin la poliàndria. En benefici de la descendència, eh?, que no ho dic per frivolitat.

Publicat al diari Avui, dissabte 14 de gener de 2006

 
1. Digueu el tema del text
2. Feu un resum de 150 paraules
3. Digueu i justifica l'estructura del text (estructura externa i estructura interna)

Corregiré les pràctiques que m'envieu  per escrit i les tindré en compte com a nota de classe (només si és positiva). Bona proposta la meua, oi?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada