dimecres, 20 de novembre del 2013

Bodes sordes a Constantinoble

http://dvd.es/noticias/_b_tirante_el_blanco_b_en_dvd-20060711010106.html
Com podem fer que el alumnes de 1r de batxillerat es lligen un llibre i no "muiren" en l'intent? Com podem fer que es lligen Tirant lo Blanc i que els agrade? Probablement hem de prendre un parell  de decisions prèviament. La primera, hem de triar-ne una versió adaptada que s'adiga als objectius del curs. Nosaltres hem triat l'edició de Vicens Vives. No és la millor, probablement, però sí que és la més adequada per a uns alumnes que lligen poc en català i que fan un programa d'incorporació progressiva virtual a la ciutat d'Alacant (on és virtual tant el programa, la incorporació com la progressivitat). La segona decisió és elaborar un bona guia de lectura del llibre, cosa que ja depén de la mà (i el cap) que tinga el professor. En aquest cas, en això de saber fer, cadascú escudella el que sap fer de dinar i el que té alçat al rebost. En el nostre cas tenim una matèria primera de qualitat, productes de proximitat i amanits amb la cura de l'enginy, la passió... i els anys. Hi ha més aspectes a tenir en compte, per descomptat, com ara la predisposició dels alumnes, l'interés per la lectura, les habilitats del professor per fer que els alumnes s'hi impliquen i totes les complicitats que es generen en una aula al llarg d'un curs.

Enguany hem provat de fer una animació lectora amb http://photopeach.com/, després de llegir (i explicar) alguns capítols a classe. Cada any ens sorprén que els alumnes es sorprenguen que Tirant lo Blanc continga tantes històries, tan diverses, tan divertides, tan realistes, en molts sentits tan actuals, tan amerades d'una sensualitat que els fa somriure i riure a parts iguals, i que els provoca dir frases com "Quin fava que està fet Tirant!", "Carmesina tenia 14 anys?", "Vaja, Plaerdemavida, quina alcavota!", "I de veres van mantenir la fidelitat tota la vida?", "Lo lloc secret què és, profe?" (açò últim és, òbviament, una pregunta retòrica).

Hem demanat que facen una història amb Photopeach d'un o dos capítols, amb un mínim de 20 fotografies, textos breus al·lusius i tres preguntes de tipus test generades en el programa. Hem fet el model que presentem a continuació. En tenir les seues produccions les afegirem ací. Ens agraden les sorpreses.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada